Building a tribute to Sir William Henry Bragg

The University is to name a key building in its £96m investment in engineering and physical sciences in honour of one Leeds’ most influential scientists.

 

Sir William Henry Bragg won the 1915 Nobel Prize in Physics with his son Sir William Lawrence Bragg, for the development of X-ray crystallography.

Their work revolutionised science by allowing researchers to examine the atomic structure of materials in detail for the first time.

Now the Sir William Henry Bragg Building will form a key part of the new developments on campus, which together with the Bragg Research Centre, which recognises both father and son, will bring researchers together to create a critical mass in ground-breaking interdisciplinary research and impact.

The name has been approved by Sir William’s family, with great grandson Charles Bragg highlighting his relative’s commitment to industry, and saying: “The Bragg family are sure Sir William would feel very honoured with this new building being named after him by the University of Leeds, given Leeds was where he did the fundamental work leading to the joint Nobel Prize for Physics in 1915.”

 

 

To read the full story, click here.

Find out more about the Integrated Campus for Engineering and Physical Sciences

You might also like…

Clothworkers South: Noise Disruption

 

Refurbishment works are continuing within the Clothworkers South building as part of the 3D Weaving Innovation Centre project. The works have been extended beyond the original completion dates due to additional asbestos removal works having to be carried out in the buildings below ground duct zones. The duct zones required clearance to allow for the buildings services to be connected and completed.

 

We are aware that the ongoing works are creating some issues in terms of noise disruption. To minimize the impact of the ongoing works we are implementing the following measures:

  • Works onsite commencing at 6.00am to carry out the most intrusive and prolonged noisy work, prior to commencement of teaching
  • Teaching timetables have been provided to the project team so that other ongoing works can be targeted around scheduled teaching periods
  • All operatives onsite are undergoing tool box talks by William Birch to raise awareness of the impact their refurbishment activities can have on the occupants of Clothworkers South, and the need for them to work considerately.

 

Please see below, floor plans of the building, depicting where works are still ongoing and showing current forecasted completion dates.

Download disruption notice (PDF)

 

We are continuing to work closely with the occupants of Clothworkers to complete the works as speedily as possible, whilst also being mindful of the buildings day-to-day activities.
We apologise for any inconvenience caused.

 

Contact

Should you require any further information, please do not hesitate to contact Estates Helpdesk on 0113 343 5491 or eshelp@leeds.ac.uk

 

Leeds University Union Living Wall

A living wall can transform any vertical surface into a creative and stunning visual with the use of lush foliage, colourful flowers or swaying grasses. These impressive pieces have become popular in recent years in new and modern urban spaces, buildings and developments.

During the refurbishment of the Leeds University Union (LUU) – a project aiming to provide state of the art facilities and retain LUU’s status as one of the UK’s biggest and best unions – the idea of installing a living wall seemed only appropriate. The wall provides an attractive piece of living artwork in a location that would have otherwise been wasted space.

In line with the University’s Sustainability Strategy, the purpose of the wall promotes our commitment to sustainability and wellbeing. The ANS Living Wall system uses rain water through an irrigation system to water the six plant species in the feature: syngoniums (white butterfly); asplenium nidus; ahilodendron scandens; asparagus “sprengeri”; scindapsus “trebie”; and maranta leuconeura “kerchoveana”.

New café opens in the School of Chemical and Process Engineering

Last month the School of Chemical and Process Engineering saw a new café open, replacing the previous Houldsworth café space. New café FUSE, one of Great Food at Leeds‘ outlets, comes as part of the refurbishment of Houldsworth Building and offers seating for over 100.

The space offers a social hub for Faculty of Engineering for staff and students to relax from studies, meet friends and collaborate on working projects. The design is bright, airy and welcoming reflecting a modern characterful style that reflects the essence of engineering.

With a high concentration of international students, the new café caters for all with an eclectic mix of grab and go food and drinks and a new Asian hot food counter.

Find out more on the Great Food at Leeds website.

Leeds Awarded Gold in Yorkshire in Bloom Awards

As part of our plans to create a world-class campus at the heart of a vibrant city, we’ve been working to improve the grounds and gardens that are an important part of the Leeds experience. A mixture of formal landscapes, tranquil spaces and wildlife friendly planting all help to make our campus a unique place.

In September this work caught the eyes of a charity, Yorkshire in Bloom, the regional body representing the Britain in Bloom campaign organised by the Royal Horticultural Society. Encouraging the development of community spirit and civic pride – whilst promoting responsibility for planting, cleanliness and maintenance – the charity holds an annual competition awarding standards of Gold, Silver Gilt, Silver and Bronze to businesses, communities, parks and organisations across the region. The University was awarded Gold in the ‘Universities, Colleges and Further Education Establishments’ category.

Yorkshire in Bloom said: “It was good to see the three formal seasonal bedding displays which were popular for graduation photographs during our visit. The maintenance of the campus was to a high standard and is a credit to the small team of dedicated Gardeners, a very good entry.”

The landscape and sensory garden proposals for Charles Morris Hall also received a special mention from Yorkshire in Bloom regarding the care that has been taken to develop a landscape solution that will be accessible and inclusive for all students, staff and visitors.

Thank you and well done to the gardening and maintenance teams who work hard, year-round, to contribute to our stunning, award-worthy campus!